Syracuse VA Medical Center SCI/D Center Addition

Our experience with Clark was extremely satisfying. They were in constant communication with medical center staff ... it's very apparent that the field staff we had on site were very veteran mission focused and took great personal pride in what they were building.
Chris Frani, Facility Manager, Syracuse VA Medical Center
Location: 
Syracuse, New York
Client: 
U.S. Department of Veterans Affairs
Architect: 
QPK Design
Contract Value: 
$77,650,000
Size: 
200,000 Square Feet
Year Completed: 
2013

Serving the U.S. Veterans, the Syracuse VA Medical Center Spinal Cord Injury/Disease (SCI/D) Addition added more than 160,000 square feet to the existing medical center. Extensive renovations were made to existing facilities. The renovations occurred adjacent to active inpatient/outpatient surgical areas without negatively impacting the medical center's day-to-day operations.

The Syracuse VA Medical Center SCI/D Addition includes a new six-story medical tower and a 20,000 square-foot structure for the hospital’s SCI therapeutic pool. The cast-in-place concrete tower features operating rooms and spinal cord injury treatment spaces. The exterior is comprised of a red-orange brick façade that matches the existing site architecture and includes glass and glazing elements and custom metal panels. A roof terrace sits atop the tower, surrounded by an ornamental glass railing system and covered by a decorative metal panel canopy. Each floor of the new building ties into the existing medical center at key break-through points, allowing staff easy access to the new SCI/D Center. The SCI therapeutic pool building also is attached to the new tower and links to an existing parking garage. 

After completion of the new addition, the project team and hospital staff worked collaboratively to develop a move-in plan that would provide a seamless transition for the medical professionals and their patients. 

In the existing hospital, Clark renovated 40,000 square feet on multiple floors to remove asbestos and reconfigure the space for inpatient and outpatient SCI functions. The renovations occurred adjacent to an active inpatient/outpatient surgical hospital. Careful consideration was given to areas above and below the renovated space to ensure that the renovations did not inhibit day-to-day operations. For instance, the work above the Nuclear Medicine Department was very carefully coordinated with the medical and facility staff to protect sensitive equipment from excessive vibrations or unacceptable temperature fluctuations.