University of Connecticut Ambulatory Care Center

Generating Long Term Sustainable Economic Growth
Some of our most important clinical programs will be in the ACC and they will benefit from a very important feature in the design of the building – modular and flexible patient exam room areas.
Tom Trutter, Associate Vice President of Facilities Development & Operations, University of Connecticut Health Center
Location: 
Farmington, Connecticut
Client: 
University of Connecticut Health Center
Contract Value: 
$79,970,000
Size: 
760,000 Square Feet
Year Completed: 
2014
Certification: 
LEED Silver (targeted)
Sector: 

Clark, as part of a design-build joint-venture constructed the University of Connecticut Ambulatory Care Center (ACC) and adjacent parking garage.

The project team constructed a core and shell 300,000 square-foot ACC on the University of Connecticut Health Center campus. The facility will house new outpatient services, as well as a cafe, healing garden, and retail space with a commercial pharmacy. The structure is clad in curtain wall and metal panels and connects to a new 450,000 square-foot precast concrete parking garage via a pedestrian bridge.

In addition, the project team completed the installation of a 20,000 square-foot permanent soil nail retention system. At a height of 55 feet, the permanent soil nail wall is the tallest in the state of Connecticut. Construction of the soil nail wall was required to allow for the excavation of over 130,000 cubic yards of soil in just under three months. The wall will support the construction of the 1,450-space, pre-cast parking garage. 

The ACC project is part of Bioscience Connecticut, a forward-thinking plan to create construction-related jobs immediately and generate long-term sustainable economic growth based on bioscience research, innovation, entrepreneurship, and commercialization.

BIM technology was employed to enhance the design, coordination, and construction process.

Preconstruction Services

Clark evaluated the overall criteria design and developed a revised design scheme that maintained the general intent of the project criteria design while improving the building aesthetics, improving program flow, increasing the building space, all while providing a net reduction in cost to the owner. Early discussion and review of the revised design scheme concepts with the owner allowed for a successful building design improvement with no impact to the schedule.

Early engagement of qualified subcontractors to participate in a design-assist capacity was critical to the successful management of the project. By contracting major subcontractors early in the design phase, the project team was able to leverage subcontractor expertise to provide cost, schedule, and quality certainty. Clark procured subcontracts totaling approximately 75% of the construction costs prior to submitting any design packages for permit or owner approval. In order to ensure the costs of the project stayed within budget during a fast-tracked schedule, the project team issued weekly design progress packages to design assist subcontractors in all major disciplines. Weekly meetings were held with the design-assist subcontractors and the design team to review and resolve any cost or constructability issues identified through review of the progress documents.

Sustainability

Expected to achieve LEED Silver certification, the ACC building incorporates sustainable and eco-friendly materials, and energy-efficient systems that minimizes its impact on its surroundings, and provide optimal conditions for patient care.

Awards: 
Connecticut Building Congress 2016 Project Team Award - New Construction